Jedenje obroka određenim redoslijedom je koristan način da se izbjegne skok šećera u krvi. Osim toga, lako ga je zapamtiti: prvo jedite povrće, zatim proteine i masti pa škrob i šećer.
Ako želite izbjeći nagli skok šećera u krvi nakon obroka, namirnice treba jesti određenim redoslijedom, a princip je objasnila biohemičarka i autorica knjige Jessie Inchauspe.
- Nauka pokazuje da ako jedete obroke određenim redoslijedom, možete smanjiti porast glukoze nakon obroka za 75%. Dakle, ne morate se ograničavati s hranom - kaže Inchauspe.
Idealan redoslijed je sljedeći:
- Prvo povrće
- Proteini i masti
- Škrob i šećer
Recimo da za ručak imate losos, špinat i smeđu rižu, uz krišku torte za desert. Prema teoriji od Jessie, prvo trebate pojesti špinat, zatim losos, pa rižu i tek onda desert.
Ako ste u restoranu, Jessie savjetuje da prije nego vam stigne obrok ne pojedete besplatni hljeb koji dobijete.
- Onima koji pojedu hljeb na prazan želudac skočit će glukoza u krvi. Kad završe s glavnim jelom, glukoza u krvi će se sniziti, a onda će se osjećati gladno i žudjet će za još nečim. To ne znači da morate potpuno preskočiti kruh, ali ako jedete ovim redom (povrće, proteini i masti, škrob i šećer) stabilizirati ćete šećer u krvi - tvrdi Jessie.
Zaslađeni čajevi također mogu utjecati na razinu glukoze u krvi.